Ghana Police Service Recruitment Questions

Ghana Police Service Recruitment Questions

Ghana Police Service Recruitment Questions – Basic Ghana Police Service Recruitment Questions likely to be asked.

Police exam questions for the aptitude test are drawn from different subjects including Mathematics, English, and General Knowledge.

Likely questions in the Ghana Police Recruitment interview questions from past police recruitment aptitude tests:
1) When was the Ghana Police Service (GPS) established?
ANSWER: 1894, Accra, Ghana
2) What are the objectives of the Ghana Police Service?
ANSWER:
AIMS AND OBJECTIVES OF THE POLICE
The Ghana Police Service as it is now called has as its motto “Service with Integrity”.
The functions of the Ghana Police Service as stated in the Police Service Act, 1970 [Act 350] of Ghana are as follows;
• Crime detection and prevention
• Apprehension (arrest) and prosecution of offenders
• Maintenance of law and order
• Due enforcement of the law
3). What is the Ghana Police Service motto?
ANSWER: Service with Integrity
4) What is the name of the Ghana Police Service IGP?
ANSWER: Search for current answer
5) Who is the present Chief of Defense Staff?
ANSWER:
The CDS is appointed by the President, in consultation with the Council of State of Ghana. The current CDS is Vice Admiral Matthew Quashie. He was appointed by President Mahama on 28 March 2013.
6). What is the full meaning of GPS?
ASWER: Ghana Police Service
7). What is the full Meaning of IGP?
ANSWER: Inspector General of Police
8). When did Ghana get her independence?
ANSWER: 6 March 1957
Ghana Police Service Recruitment Questions – Basic Ghana Police Service Recruitment Questions likely to be asked… See More
9) Which year was Ghana flag designed and who designed it ?
ANSWER:
The flag of Ghana was designed and adopted in 1957 and was flown until 1962, and then reinstated in 1966. It consists of the Pan-African colors of red, yellow, and green, in horizontal stripes, with a black five-pointed star in the center of the gold stripe. The Ghanaian flag was the second African flag after the flag of Ethiopia to feature these colors.
The black star was adopted from the flag of the Black Star Line, a shipping line incorporated by Marcus Garvey that operated from 1919 to 1922, and gives the Ghana national football team their nickname, the Black Stars.
The flag was designed by Theodosia Okoh. The red represents the blood of those who died in the country’s struggle for independence from the United Kingdom, the gold represents the mineral wealth of the country, the green symbolizes the country’s rich forests and natural wealth, and the black star is the symbol of African emancipation.
The flag’s design influenced that of the flag of Guinea-Bissau (1973).

Related Articles:

Ghana Police Service Portal

2019/2020 Ghana Police Service Screening Date Announced

2019/2020 Ghana Police Service Screening Date, Aptitude Test, Centres and Medical Exams

Ghana Police Service Screening and Review Date 2019

Ghana Police Service Screening Centers 2019

Ghana Police Service Recruitment Application Status

Ghana Police Service Aptitude Test Date 2019

Ghana Police Service Medicals 2019

2019/2020 Ghana Police Service Recruitment Application Form, Requirements and Guidelines

2019/2020 Ghana Police Service Recruitment Categories With Requirements

Check 2019/2020 Ghana Police Service Recruitment Application Status Portal – police.gov.gh.services

2019/2020 Ghana Police Service Recruitment: General Duty Recruits – Requirements

2019/2020 Ghana Police Service Recruitment: Tradesmen Recruits – Requirements

2019/2020 Ghana Police Service Recruitment: Graduates General Duty – Requirements

2019/2020 Ghana Police Service Recruitment: Graduate Professionals – Requirements

Ghana Police Service Pass Out 2019

Ghana Police Service Enlistment 2019

Ghana Police Service Recruitment Medical Examination 2019/2020

When Will Ghana Police Service Start Training

List of Shortlisted Applicants for Ghana Police Service Recruitment

See Also

Other Services Recruitment | Ghana Police Service Recruitment